středa 8. dubna 2015

Daniel Polansky - Dolní Město

Rozhodl jsem se napsat něco málo o trilogii Dolní město od Daniela Polansky.
Je to fantasy trilogie, ale nečekejte nějaké elfy, trpaslíky, skřety a podobnou havěť. Trilogii do říše fantasy zařazuje vymyšlený svět, přítomnost kouzelníků a nedostatek futuristických zbraní. První díl trilogie lze zakoupit v levných knihách, co jsem dnes koukal tak cena je 19Kč.

Já osobně čtu radši sci-fi, ale i tak mne tahle série zaujala. Je to zajímavě napsané a nějací mrtví se objevují už od počátku knihy. Hodně pomáhá postava hlavního hrdiny. Známý je pod jménem Správce a během všech 3 knih postupně odhalíme i jeho minulost. A jaká je? Dítě ponechané osudu poté, co mu rodiče a sestru vzala Rudá horečka, která vybila velkou část dolního města a vůbec celé Rigy, kde se příběh odehrává. Po několika letech začne válka s Dreny. Správce se jako jeden z mála přihlásí dobrovolně do armády. Po pár letech bojů se Správce vrací s novými známými, zkušenostmi a hlavně bez iluzí. Protože nic jiného neumí i po válce Správce pracuje pro Korunu, jako zaměstnanec Černého domu. No, Černý dům, jak to přiblížit. Určitě všichni znáte KGB, no tak Černý dům je v podstatě stejný, také nemá zábrany, a když něco chtějí, tak toho dosáhnou, za každou cenu. I ve Správci se ale časem hne svědomí a rozhodne se, že je to na něj moc. Pravda, nehnulo se to v něm zas tak moc, protože se stal dealerem drog a i jejich uživatelem. Během té doby si založí hospodu se svým přítelem z války, která mu slouží jako jeho domov. Prostě Správce je poměrně zajímavá osobnost, je to takový negativní hrdina, který sleduje hlavně své záměry bez ohledu na to, kdo zemře, i kdyby to měl být on.

A jaké knihy vůbec do trilogie patří?
První díl je Léčba ostrou břitvou. V tomto díle odhalíme něco ze Správcova dětství a i něco z vojenské minulosti, konkrétně jde o jednu důležitou sebevražednou misi, která má následky i v současnosti. V tomhle díle se nejvíc ukazují mágové, mág je i hlavní záporák a viník několika úmrtí. Správcovi se samozřejmě podaří vše vyřešit, i když při tom několikrát málem přijde o život a bude pořádně zmlácen, ale to je stav jemu vlastní.

Druhým dílem je Zítra se bude zabíjet. Opět se ponoříme do Dolního města a spolu se Správcem rozjedeme síť intrik, která vyvrcholí na konci knihy. On Správce je zajímavý v tom, že mu všichni ostatní zločinci, dealeři a další podobní milí lidé poměrně věří a dají na jeho rady. Díky tomu se mu podaří zmanipulovat skoro celé Dolní město, včetně Černého domu. V tomto díle se také seznámíme s velkou částí jeho vojenské kariéry. A kolem veteránů z války se celý příběh točí. Tenhle díl už skoro s fantasy nic společného nemá, až na jednoho sirotka, kterého se Správce ujal a který má nadání na provozování Umění.

Třetí díl, Ta Jež Čeká. Ta Jež Čeká Za Všemi Věcmi je samozřejmě smrt a od toho označení se odvíjí i název knihy. Co se Správcovy historie týká, tak si přiblížíme jeho službu v Černém domě a důvod proč odešel. Kniha mi přijde trochu slabší než předchozí díly. Nebylo tolik akce a bylo více intrik, aspoň dle mého názoru. Hlavní náplň děje se točí kolem nové drogy, která má nepříjemné vedlejší účinky. Během příběhu se pustíme po stopách této drogy a zároveň správce dokoná svoji pomstu. Konec mne trochu zklamal, na jednu stranu mi to přijde moc jednoduše ukončený, na druhou stranu je ten konec poměrně očekávatelný.

Co říci závěrem, knihy se mi líbily, kouzla tam byla spíše okrajovou záležitostí a celkově byl příběh vcelku zajímavej.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mě moc potěší a ráda na něj odpovím :)