čtvrtek 12. března 2015

Death Note

Death Note bylo moje první setkání s mangou. A musím říct, že jsem si k prvnímu seznámení s japonskými komiksy nemohla vybrat lepší sérii.

Nenechte se od mangy odradit!
O manze a anime jsem se několikrát doslechla na různých conech, a to co jsem slyšela mě mnohdy spíš odradilo. Divná jména, na kterých si mnohdy zlámeme jazyk, postavy, které se Japoncům skoro nepodobají. Samé nahotinky, nechuťárny nebo tak depresivní příběh a prostředí, že se z toho čtenář sotva vzpamatuje. Jsou vůbec nějaké zajímavé a ne tak odrazující příběhy, a kde je najít? Navíc většina lidí čte mangu anglicky a kdesi na internetu. Nevím co mi vadí víc, jestli ta angličtina nebo nepohodlí při čtení na počítači. A to nemluvím o divných pojmech a rozděleních mangy a anime, ze kterých jde člověku hlava kolem. Prostě nic, do čeho bych se hrnula.

Jak jsem se tedy nakonec ke čtení mangy dostala?
No jak jinak než přes mojí oblíbenou Pevnost. Jako knižní příloha byl jednou první díl Death Note, a byla to láska na první pohled. Příběh, který mě hned zaujal a vtáhnul do děje. Kombinace nadpřirozených prvků a krimi je prostě hodně lákavá. Tudíž jsem si po přečtení prvního dílu začla postupně dokupovat další a další díly. Nejlepší byly předminulé Vánoce, kdy jsem od přítele dostala rovnou pět dílů. To byla paráda, moct číst hned další a další díl, a tak jsem je za chvíli přečetla všechny.

Zleva: L, Rjúk, Light
Death Note neboli Zápisník smrti


"Člověk, jehož jméno je zapsáno v tomto zápisníku, zemře."


Light Jagami je obyčejný 17ti letý mladík. Dokud nenajde Zápisník smrti, který v našem světě ztratil smrtonoš Rjúk. Díky pravidlům, které jsou v zápisníku napsány, se Light snadno dozví, k čemu zápisník slouží. Zezačátku se mu to sice moc nezdá, ale jako syn policejního náčelníka ví, jak je svět prohnilý, kolik je na světě zla a kolik zločinců zůstane nepotrestáno, a vadí mu to. Proto netrvá dlouho a odhodlá se zápisník vyzkoušet na zločinci, kterého právě zahlédnul ve zprávách v televizi a který drží několik rukojmí, dokonce i děti. Jakmile Light zjistí, že zápisník funguje, rozhodne se vzít spravedlnost do svých rukou a chce vytvořit dokonalý svět, svět bez zločinu. A začne zabíjet další a další zločince. Lidé mu začnou říkat Kira, přestože netuší, jak a kdo zabíjí. Najde se mezi nimi spoustu přívrženců, kteří Kirovi fandí a jsou mu vděční za to, že zbavuje svět vrahů.

Na druhé straně je zde spousta lidí, mezi nimi i Lightův otec, kteří chtějí Kiru dopadnout. Díky Kirovi značně klesla kriminalita a vrahové si nic lepšího než smrt beztak nezaslouží, ale nikdo nemá právo hrát si na Boha a brát spravedlnost do svých rukou. Krom policejního sboru se do vyšetřování k dopadnutí Kiry pustí i takzvaný L. Nikdo neví kdo za tímto pseudonymem stojí, ale jde o skvělého vyšetřovatele, který vyřeší i ty nejzapeklitější případy, na které jsou všichni ostatní krátcí. Jenomže Light je velmi inteligentní a hravě se vyrovná L, tudíž jde o velmi napínavý boj kdo s koho. Navíc se do této hry zapojí spousta dalších lidí, kteří buď Kirovi pomáhají jako jeho příznivci, nebo mu stojí v cestě za dokonalým světem. Light chrání nevinné lidi, nezabíjí je... Dokud mu nejde o vlastní život. Potom se nezastaví před ničím. Ať už z lidí dělá loutky, aby dosáhl svého cíle, nebo přímo zabíjí, aby nebyl dopaden.

Nesmím ještě opomenout smrtonoše, protože zejména v posledních dílech hrají velmi důležitou roli. Každý smrtonoš je spjat se svým zápisníkem. Pokud se zápisník dostane do rukou lidí, tak se smrtonoš zjevuje tomu, kdo se deníku někdy dotkl. Light tak kromě zápisníku získá i společníka Rjúka. Rjúk mu může v mnohém pomoct, ale existují věci, do kterých smrtonoš nesmí zasahovat. Smrtonoši u každého člověka vidí jeho jméno a kolik mu zbývá života. Právě tyhle informace nesmí Rjúk Ligtovi prozradit. Může mu ale dát smrtonošší oči, díky kterým uvidí to samé. Jenže nic není zadarmo, cena za smrtonošší oči je polovina zbytku života. K čemu by Ligtovi takové oči byly ? Aby totiž fungoval zápis jména do zápisníku a dotyčný člověk zemřel, je potřeba znát skutečné jméno člověka (a k tomu navíc jeho podobu). A to by se Lightovi nejednou hodilo. Využije Light této příležitosti?

Důvody, proč číst Death Note

  1. Vychází u nás v sešitové podobě a česky. Tudíž ho snadno seženete, můžete ho číst v mateřském jazyce, nemusíte sedět u počítače a v knihovně ty knížečky vypadají úžasně. Pro mě velké výhody :)
  2. málo dílů (12) a je ukončený. To se o spoustě mang říct nedá.
  3. Filosofické hloubání nad tím, jestli má někdo právo brát spravedlnost do vlastních rukou (obzvlášť tímto způsobem), a jestli je Light kladná nebo záporná postava. Je to vrah, kterému ale budete ve většině případů fandit
  4. Vyšetřování a boj mezi Kirou a L- nesmírně napínavé a zábavné. Úplně něco jiného, než na co jsme zvyklí z detektivek a krimi seriálů. Někdy jsou tam poměrně složité úvahy, že člověk musí chvíli přemýšlet nad tím, co se tím myslí - např. úvahy Lighta: když udělám tohle, tak si L bude myslet že jsem Kira, protože tohle by Kira udělal; když to neudělám, tak si L stejně bude myslet že jsem Kira, protože bude předpokládat že předpokládám, že.... No ani teď to nedám dohromady :D. Jenže Light má pravdu a je to napínavé právě proto, že sám čtenář by byl v takové situaci bezradný a nevěděl co udělat.
  5. Spojení detektivky a fantasy - dva oblíbené žánry pohromadě, co víc si přát?
  6. Skvělé grafické zpracování.
  7. Čtení zprava doleva a odzadu dopředu. Zezačátku sice pořád berete knížku po našem, tudíž jí vždycky otevřete nakonci, a někdy přemýšlíte nad tím, jak to vlastně máte číst, ale po chvilce si zvyknete a už vám to ani nepřijde. Strašně se mi líbí, že Crew, které Death Note vydává, zachovalo to, jak se manga čte v Japonsku a nepředělali mangu do evropské podoby. Navíc když nezkušený čtenář otevře knihu jak je zvyklý, na první stránce je napsáno STOP - toto je konec knihy, a dál je vysvětleno, jak při čtení postupovat. A ty pohledy kamarádů nebo lidí v MHD když vidí, že čtete knihu pozpátku... :D
  8. Žádné nechuťárny. Ty úplně zvrhlé mangy, které se podobají spíš pornografii, mají dokonce vlastní pojmenování a myslím si, že u nás jentak vycházet nebudou. Nejsou tu žádné nahotinky a většina holek nemá nadměrně vyvinuté poprsí, takže s přimhouřenýma očima některé vypadají i jako Japonky :D Nejsou tu ani nechutné scény co se týče zabíjení, mrtvol apod. Takže nic, nad čím by se musel někdo pohoršovat.
Sečteno a podtrženo, je to skvělé a napínavé čtení. A pro někoho, kdo mangu nikdy nečetl, je to skvělý začátek.

Kde Death Note sehnat?
Ne každý asi bude ochotný investovat zhruba 200 Kč za jeden díl. Nedávno jsem ale zjistila, že se dá Death Note a ostatní manga od Crew objednat celkem levně jako předplatné. Klidně si můžete objednat i díly, které už dávno vyšly, a pokud budete chtít nové díly, tak vám budou chodit stejně jako časopis. Musíte si ale objednat aspoň 6 čísel, potom vás jeden díl Death Note vyjde jen na 135 Kč. Zase je to víc peněz najednou, což taky není ideální řešení. Jinak Death Note seženete v každém větším knihkupectví, prodejně s komiksy nebo specializovaných knihkupectvích na scifi/fantasy.

Mohli byste ho sehnat i v knihovně, v pražských knihovnách na 100%, ve větších městech snad taky.

No a poslední variantou může být podívat se na něj jako na anime, třeba tady. Musím říct že jsem ráda, že jsem tyhle stránky objevila, protože třeba u Naruta si nejsem jistá jestli by se mi líbil, tak se můžu podívat na pár epizod a hned budu vědět. Nebo se prostě jentak podívat i na jiné anime, které u nás jako komiks vůbec nemusí vyjít.

Uff, tak první článek na způsob recenze je za mnou a dal mi mezi učením se na státnice z ekonomie docela zabrat. Doufám, že Death Note někoho zaujal a budu se těšit na vaše komentáře :)


Death Note u mě v knihovně ve společnosti jiných mang a komiksů.


Malá ukázka.

2 komentáře:

  1. Manga mě nikdy nelákalo a divím se, že k tomu nepřesdvěčilo ani mé okolí, ve kterém všichni death note sledují, včetně mé sestry :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že jako japanofil jsem samozřejmě mangu četla, doma mám první tři díly, ale protože už jsem všechno stihla přečíst na internetu (angicky :D), už další nekupuji. U nás toho vychází poměrně málo a ta opravdu dobrá, kvalitní manga se taky dost špatně hledá. :) Poměrně levně se dá manga sehnat i na Book Depository (opět anglicky), ale tam jí taky není moc. Což mi připomíná, že jsem hrozně dlouho připravovala na tohle téma článek. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě moc potěší a ráda na něj odpovím :)